GDPR
Informace o zpracování osobních údajů
MentorDATA s.r.o.
Váš specialista na
ochranu osobních údajů
KES - kabelové a elektrické systémy, spol. s r.o.

kes-kabelove-a-elektricke-systemy-spol-s-r-o-logo_s.jpg

KES - kabelové a elektrické systémy, spol. s r.o.

Popinecká 983 / 3073932Vratimov

IČ: 46581448Krajský soud v Ostravě, sp. zn.: C 3627


NÁVRATY ZE ZAHRANIČÍ

účinnost opatření: od 9. 7. 2021


    Vážená paní, Vážený pane,


    Ochranným opatřením Ministerstva zdravotnictví ze dne 2. 7. 2021, č.j.: MZDR 20599/2020-94/KAN, které bylo vydáno dle tzv. pandemického zákona, a které bylo schváleno Vládou ČR, je  zaměstnavatelům uložena povinnost zamezit vstup na pracoviště zaměstnanci a pracovníkovi, který je povinen se podrobit před nebo po vstupu na území České republiky testu na stanovení přítomnosti viru SARS-CoV-2 dle uvedeného opatření (viz čl. I., odst. 19. Ochranného opatření).

    To neplatí (na pracoviště bude zaměstnanec a pracovník vpuštěn) v případě, že zaměstnanec či pracovník předloží zaměstnavateli test na stanovení přítomnosti viru (resp. potvrzení), anebo prokáže, že se na něj vztahuje některá z výjimek, na jejichž základě se zaměstnanec a pracovník nemusí testování podrobit.


    Ustanovení čl. I., odst. 20. Ochranného opatření pak ukládá zaměstnancům a pracovníkům povinnost informovat zaměstnavatele o cestách, přesahujících 12 hodin, nebo 24 hodin, jde-li o sousední země, do zemí s nízkým, středním, vysokým, velmi vysokým a extrémním rizikem výskytu onemocnění COVID-19.


    V důsledku mají tyto dvě povinnosti za následek, že zaměstnavatel bude provádět zpracování osobních údajů nad doposud běžný rámec.



    Vezměte prosím proto na vědomí, že budou zpracovávány osobní a zvláštní údaje v rozsahu a způsobem, který je dále popsán.


    Za zaměstnance se v tomto případě považují i ​​dočasně přidělení zaměstnanci agentury práce a další osoby, které na základě jiného právního vztahu, než je pracovně-právní vztah, vykonávají práci nebo obdobnou činnost na pracovišti zaměstnavatele společně s jeho zaměstnanci.


Osobní údaje, které budou anebo mohou být, v souvislosti s výše uvedeným, o dotčených zaměstnancích a pracovnících, zaměstnavatelem zpracovávány:


Potvrzení o absolvování testu (POC antigenní test, RT-PCR test)


- jméno, příjmení, příp. titul

- číslo zaměstnance

- datum narození

- číslo pojištěnce/R.Č.

- zdravotní pojišťovna

- datum provedení testu (příp. čas)

- údaj o zdravotním stavu - pozitivní/negativní (zvláštní údaj)

- vedlejší údaje, uvedené v potvrzení či dokladu (např. tel. číslo, email)

- vedlejší údaje, související s rezervací termínu a místa testování

- údaje o místu absolvování testování

- údaj o samoizolaci a její době

- vymezení doby, po kterou je zaměstnanec povinen nosit na pracovišti ochranný prostředek dle Ochranného opatření nad jinak běžný rámec
v případě agenturních pracovníků a cizích státních příslušníků:- datum narození

- bydliště

Pracovník je očkován proti Covid-19


- jméno, příjmení, příp. titul

- datum narození

- bydliště

- číslo zaměstnance

- datum druhé dávky (resp. od jediné, jde-li o jednodávkové očkování)

-  certifikát Ministerstva zdravotnictví vč. ev. čísla certifikátu

- jiné potvzení či osvědčení o absolvování očkování, obsahující náležitosti v rozsahu, stanoveném příslušnou normou

- vedlejší údaje, uvedené v potvrzení či dokladu (např. tel. číslo, email)

- číslo pojištěnce/R.Č.

- očkovací látka

- důvod výjimky z testování

Pracovník, který prodělal onemocnění Covid-19


- jméno, příjmení, příp. titul

- datum narození

- bydliště

- číslo zaměstnance

- laboratorní potvrzení o prodělání onemocnění Covid-19, datum ukončení izolace, datum prvního pozitivního RT-PCR testu nebo POC antigenního testu (zpracováv se lékařská zpráva)

- poskytovatel zdravotních služeb

- zdravotní pojišťovna

- číslo pojištěnce/R.Č.

- vedlejší údaje, uvedené v potvrzení či dokladu (např. tel. číslo, email)

- důvod výjimky z testování


Hlášení místa (země), kam zaměstnanec vycestoval



- jméno, příjmení, příp. titul

- datum narození

- číslo zaměstnance

- země, kam zaměstnanec vycestoval a její zařazení do kategorie

- doba, po kterou se zaměstnanec v dané zemi zdržoval

- prohlášení zaměstnance o zemi, do které vycestoval

Účel zpracování:

  • Ochrana zaměstnanců a dalších osob před šířením nakažlivé choroby.
  • Ochrana společnosti před šířením nakažlivé choroby.
  • Vytváření bezpečného a zdraví neohrožujícího prostředí na pracovišti.
  • Ochrana práv zaměstnavatele před nároky třetích osob.
  • Prokázání plnění právní povinnosti zaměstnavatelem.
  • Omezení vstupu na pracoviště v souladu s ochranným opatřeními Ministerstva zdravotnictví.

    Evidence budou využívány pouze v přímých souvislostech s plněním povinností, uložených ochranným opatřením, příp. v rámci kontroly plnění povinností zaměstnavatelem.


Právní důvod zpracování:

  • Zpracovávají se osobní údaje za účelem splnění právních povinností, které jsou zaměstnavateli uloženy Ochranným opatřením Ministerstva zdravotnictví, z důvodu veřejného zájmu v oblasti veřejného zdraví. (čl. 6, odst. 1, písm. c) Nařízení o ochraně osobních údajů)
  • Zpracování je nezbytné pro účely oprávněných zájmů zaměstnavatele. (čl. 6, odst. 1, písm. f) Nařízení o ochraně osobních údajů)


Oprávnění ke zpracování zvláštních kategorií osobních údajů

  • Zpracování je nezbytné pro účely plnění povinností a výkon zvláštních práv správce nebo subjektů údajů v oblasti pracovního práva, pokud je povoleno právem Unie nebo členského státu nebo kolektivní dohodou podle práva členského státu, v němž se stanoví vhodné záruky, týkající se základních práv a zájmů subjektů údajů. (čl. 9, odst. 2, písm. b) Nařízení o ochraně osobních údajů)
  • Zpracování je nezbytné z důvodů veřejného zájmu v oblasti veřejného zdraví, jako je ochrana před vážnými přeshraničními zdravotními hrozbami nebo zajištění přsných norem kvality a bezpečnosti zdravotní péče a léčivých přípravků nebo zdravotnických prostředků, na základě práva Unie nebo členského státu, které stanoví odpovídající a zvláštní opatření pro zajištění práv a svobod subjektů údajů, zejména služebního tajemství. (čl. 9, odst. 2, písm. i) Nařízení o ochraně osobních údajů)
  • Zpracování je nezbytné pro určení, výkon nebo obhajobu právních nároků, nebo pokud soudy jednají v rámci svých soudních pravomocí.  (čl. 9, odst. 2, písm. f) Nařízení o ochraně osobních údajů)


Zpřístupnění:

    Zpracovávané údaje budou zpřístupňovány:

  • pověřeným pracovníkům zaměstnavatele
  • orgánům ochrany veřejného zdraví
  • orgánům veřejné moci v rámci kontroly plnění zákonných povinností


Doba uložení:

    3 roky (doba vychází z promlčecí lhůty pro promlčení přestupku dle zákona o ochraně veřejného zdraví)

    Evience a doklady budou řádně zabezpečeny před možnou ztrátou nebo zpřístupněním neoprávněně osobě.


KES - kabelové a elektrické systémy, spol. s r.o.

Popinecká 983 / 3073932  Vratimov


použité předpisy a informace:

- Mimořádná a ochranná opatření Ministerstva zdravotnictví ČR

- Usnesení Vlády ČR


poslední aktualizace: 09/07/2021



©  MentorDATA s.r.o.  All rights reserved./Všechna práva vyhrazena.

Provozovatelem stránek je MentorDATA s.r.o., se sídlem ve Vřesině, 742 85, Břidličná 803, IČ: 07343761, která je zapsána v OR u KS v Ostravě, sp. zn. C 75451.

kes-kabelove-a-elektricke-systemy-spol-s-r-o-logo_s.jpg

KES - kabelové a elektrické systémy, spol. s r.o.

Popinecká 983 / 30 ,  73932 ,  Vratimov

IČ: 46581448 ,  Krajský soud v Ostravě, sp. zn.: C 3627


TESTOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ NA PRACOVIŠTI

účinnost opatření: do 30. 6. 2021


    Vážená paní, Vážený pane,


    opatřeními Ministerstva zdravotnictví, která byla vydaná dle tzv. pandemického zákona, a která byla schválena Vládou ČR, je označeným zaměstnavatelům uložena povinnost provádět testování zaměstnanců na výskyt onemocnění Covid-19. V souvislosti s tímto testováním bude zaměstnavatel provádět zpracování osobních údajů nad doposud běžný rámec.

    Vezměte prosím proto na vědomí, že budou zpracovávány osobní a zvláštní údaje v rozsahu a způsobem, který je dále popsán.


    Za zaměstnance se v tomto případě považují i ​​dočasně přidělení zaměstnanci agentury práce a další osoby, které na základě jiného právního vztahu, než je pracovně-právní vztah, vykonávají práci nebo obdobnou činnost na pracovišti zaměstnavatele společně s jeho zaměstnanci.


Osobní údaje, které budou zpracovány o zaměstnancích v různých situacích:


Testování na pracovišti poskytovatelem zdravotních služeb



- jméno, příjmení, příp. titul

- číslo zaměstnance

- datum narození

- číslo pojištěnce/R.Č.

- zdravotní pojišťovna

- datum provedení testu (příp. čas)

- údaj o zdravotním stavu - pozitivní/negativní (zvláštní údaj)

- vedlejší údaje, uvedené v potvrzení či dokladu (např. tel. číslo, email)

- vedlejší údaje, související s rezervací termínu a místa testování
v případě agenturních pracovníků a cizích státních příslušníků:- datum narození

- bydliště


Samotestování na pracovišti



- jméno, příjmení, příp. titul

- datum narození

- číslo zaměstnance

- číslo pojištěnce/R.Č.

- zdravotní pojišťovna

- datum provedení testu (příp. čas)

- údaj o zdravotním stavu - pozitivní/negativní (zvláštní údaj)
v případě agenturních pracovníků a cizích státních příslušníků:
- datum narození

- bydliště


Home Office (práce z domova)


- jméno, příjmení, příp. titul

- datum narození

- bydliště

- číslo zaměstnance

- údaj o tom, že zaměstnanec vykonává práci z domova a od kdy do kdy ji vykonává

- důvod výjimky z testování


Pracovník je očkován proti Covid-19



- jméno, příjmení, příp. titul

- datum narození

- bydliště

- číslo zaměstnance

- datum druhé dávky (resp. od jediné, jde-li o jednodávkové očkování)

-  certifikát Ministerstva zdravotnictví vč. ev. čísla certifikátu

- vedlejší údaje, uvedené v potvrzení či dokladu (např. tel. číslo, email)

- číslo pojištěnce/R.Č.

- důvod výjimky z testování


Pracovník, který prodělal onemocnění Covid-19



- jméno, příjmení, příp. titul

- datum narození

- bydliště

- číslo zaměstnance

- laboratorní potvrzení o prodělání onemocnění Covid-19, datum ukončení izolace, datum prvního pozitivního RT-PCR testu nebo POC antigenního testu (zpracováv se lékařská zpráva)

- poskytovatel zdravotních služeb

- zdravotní pojišťovna

- číslo pojištěnce/R.Č.

- vedlejší údaje, uvedené v potvrzení či dokladu (např. tel. číslo, email)

- důvod výjimky z testování


Testování ve specializovaném zařízení



- jméno, příjmení, příp. titul

- datum narození

- zdravotní stav - pozitivní/negativní (zvláštní údaj)

- datum provedení testu (příp. čas)

- datum vydání potvrzení

- místo vydání potvrzení

- osoba, která potvrzení vydala

- potvrzení o absolvování testu na průkaz přítomnosti AG SARS-COV-2

- vedlejší údaje, uvedené v potvrzení či dokladu (např. tel. číslo, email)

- vedlejší údaje, nutné pro rezervaci (datum rezervace, datum a místo testování apod.)

- fotografie testu/potvrzení/dokladu

- zdravotní pojišťovna

- číslo pojištěnce/R.Č.


Účel zpracování:

  • Ochrana zaměstnanců a dalších osob před šířením nakažlivé choroby.
  • Ochrana společnosti před šířením nakažlivé choroby.
  • Vytváření bezpečného a zdraví neohrožujícího prostředí na pracovišti.
  • Ochrana práv zaměstnavatele před nároky třetích osob.
  • Prokázání plnění právní povinnosti zaměstnavatelem.
  • Omezení vstupu na pracoviště v souladu s mimořádnými opatřeními Ministerstva zdravotnictví.
  • Vyúčtování nákladů, souvisejících s pořízením samotestů.

    Samotné záznamy o provedení testů u jednotlivých zaměstnanců, jakož i evidence a hlášení, budou využívány pouze v přímých souvislostech s plněním povinností, uložených mimořádnými opatřeními, příp. v rámci kontroly plnění povinností zaměstnavatelem.


Právní důvod zpracování:

  • Zpracovávají se osobní údaje za účelem splnění právních povinností, které jsou zaměstnavateli uloženy Usneseními vlády, resp. Nařízeními ministerstva zdravotnictví ČR, z důvodu veřejného zájmu v oblasti veřejného zdraví. (čl. 6, odst. 1, písm. c) Nařízení o ochraně osobních údajů)
  • Zpracování je nezbytné pro účely oprávněných zájmů zaměstnavatele. (čl. 6, odst. 1, písm. f) Nařízení o ochraně osobních údajů)


Oprávnění ke zpracování zvláštních kategorií osobních údajů

  • Zpracování je nezbytné pro účely plnění povinností a výkon zvláštních práv správce nebo subjektů údajů v oblasti pracovního práva a práva v oblasti sociálního zabezpečení a sociální ochrany, pokud je povoleno právem Unie nebo členského státu nebo kolektivní dohodou podle práva členského státu, v němž se stanoví vhodné záruky, týkající se základních práv a zájmů subjektů údajů. (čl. 9, odst. 2, písm. b) Nařízení o ochraně osobních údajů)
  • Zpracování je nezbytné z důvodů veřejného zájmu v oblasti veřejného zdraví, jako je ochrana před vážnými přeshraničními zdravotními hrozbami nebo zajištění přsných norem kvality a bezpečnosti zdravotní péče a léčivých přípravků nebo zdravotnických prostředků, na základě práva Unie nebo členského státu, které stanoví odpovídající a zvláštní opatření pro zajištění práv a svobod subjektů údajů, zejména služebního tajemství. (čl. 9, odst. 2, písm. i) Nařízení o ochraně osobních údajů)
  • Zpracování je nezbytné pro určení, výkon nebo obhajobu právních nároků, nebo pokud soudy jednají v rámci svých soudních pravomocí.  (čl. 9, odst. 2, písm. f) Nařízení o ochraně osobních údajů)


Zpřístupnění:

    Zpracovávané údaje budou zpřístupňovány:

  • pověřeným pracovníkům zaměstnavatele
  • poskytovateli pracovně-lékařských služeb či osobě v obdobném postavení
  • orgánům ochrany veřejného zdraví
  • zdravotním pojišťovnám
  • orgánům veřejné moci v rámci kontroly plnění zákonných povinností


Doba uložení:

    3 roky (doba vychází z promlčecí lhůty pro promlčení přestupku dle zákona o ochraně veřejného zdraví)

    Evience a doklady budou řádně zabezpečeny před možnou ztrátou nebo zpřístupněním neoprávněně osobě.


Další informace:

    Informace o druhu a povaze testů a zvoleném způsobu testování jsou sdělovány před provedením samotného testu pracovníkem, provádějícím testování.




KES - kabelové a elektrické systémy, spol. s r.o.

Popinecká 983 / 30 ,  73932  Vratimov


použité předpisy a informace:

Mimořádná a ochranná opatření Ministerstva zdravotnictví ČR

Usnesení Vlády ČR

- Stanoviska Úřadu pro ochranu osobních údajů - rozšířené stanovisko

- Rozsudky Nejvyššího správního soudu ČRspeciálně např. Rozsudek sp. zn. 6Ao 1/2021


poslední aktualizace: 30/06/2021



©  MentorDATA s.r.o.  All rights reserved./Všechna práva vyhrazena.

Provozovatelem stránek je MentorDATA s.r.o., se sídlem ve Vřesině, 742 85, Břidličná 803, IČ: 07343761, která je zapsána v OR u KS v Ostravě, sp. zn. C 75451.